Erasmus în Suedia, Română

Festivalul primăverii in Uppsala.

01/05/2011

Şi ieri a fost Valborg – un festival celebru în Suedia, în care studenţii sărbătoresc venirea primavarii! A fost grozav! Tineri frumoşi, mulţi, zarvă, oraş minunat, biciclete, aglomeraţie. Mii de tineri erau raspândiţi în tot oraşul: unii stăteau pe pături mâncând căpşune şi bând şampanie, alţii dansau la concertele în aer liber, alţii priveau concursul de bărci create de studenţi. În acelaşi timp se desfăşura ceremonia de încheiere a stagiului universitar pentru unii studenţi şi o mare de oameni se bucurau cu ei. Şi de pe o colină am observat cum se distrau tinerii din organizaţii studenţeşti la petrecerile în aer liber, dar private. A fost o experienţă gro-za-vă şi pe tot parcursul zilei am fost uluită de felul în care tinerii aceia petreceau: vorbeau mult între ei, râdeau, cântau, dansau, era ceva ce eu definesc prin “enjoying”- o stare de spirit greu de descris în cuvinte şi ceva ce  lipseşte la cele mai multe petreceri româneşti.

Eu am ajuns cu o gaşcă mare de studenţi internaţionali din Falun la ora 5.30 în Uppsala şi am fost primii oameni trezi  din oraş. Am găsit un local deschis şi în timp ce beam cappucino, am ascultat o poveste impresionantă despre viaţa din Iran de la o prietenă din Falun. Ce se întâmplă este de-a dreptul terifiant. După o oră de asemenea poveşti, mi-am amintit de ce am venit acolo şi am încercat să-mi revin. Cu greu, însă.  A urmat vizitarea oraşului: am descoperit castelul Uppsala din secolul al XVI-lea, universitatea şi catedrala veche din secolul al XIII-lea. A urmat concursul de bărci, unde studenţi creativi au confecţionat şi îndrăznit să plutească pe aceste bărci, m-am plimbat, am făcut interviuri împreună cu Shagi, prietena din Iran, şi am întrebat oamenii ce înseamnă pentru ei acest festival. Am participat la ceremonia de încheiere a anilor de studenţie şi am revenit în parcul de lângă universitate cu mii de tineri.

M-am bucurat şi am urmărit cu atenţie cum şi câţi studenţi pot lua parte la un festival, care la urmei, este închinat primăverii !

Priviţi 🙂

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply