Experienţe în România, Română

De ce m-am hotarat sa fac interviuri publice?

10/03/2013

N-am crezut niciodata ca va fi o provocare atat de mare sa gasesc un loc de munca fain in care sa fac ce-mi place. In noiembrie anul trecut cand am inceput cautarea, credeam ca 3 saptamani e o perioada suficienta sa gasesc un job si de indata ce ma voi intoarce din internshipul din Viena ma voi angaja. Credeam ca experienta din AIESEC si  atatea activitati extra-curriculare, studii si internshipuri internationale si cursuri la zeci de programe de educatie non-formala  ma vor ajuta sa-mi gasesc numaidecat locul pe piata muncii.

Patru luni mai tarziu ajung la 296 de CV-uri si aplicatii online trimise, sute de ore de screening, selectie si aplicare pe site-uri, 20 de interviuri, 16 oameni carora le-am cerut sfatul si 1 job pentru perioada limitata si scurta. Ce s-a intamplat de s-a ajuns aici si nu mi-am gasit inca locul? Sunt, inca, in cautarea raspunsului. Ceea ce, insa, am aflat pe parcursul acestui proces mancator puternic de energie si timp, este ca nu numai eu am cautat atat de mult si intens un job potrivit. Si altii au facut-o. Unii care acum au ani buni in spate de experienta profesionala si care vorbesc cu placere despre ceea ce fac. Unora dintre acestia le-am cerut ajutorul. Aveam nevoie sa aud povestea primului lor loc de munca, cum au obtinut jobul , ce i-a calificat pentru el si care a fost rolul muncii intr-o organizatie de tineri in primirea jobului. Aveam o multime de intrebari si le cautam raspunsurile de la oamenii pe care, intr-un fel sau altul, ii apreciam. Sase dintre cei 16 oameni carora le-am scris, au avut bunavointa de a-mi oferi timpul si povestile lor.

Sentimentul ca sunt singura care trece prin asta si ca e ceva in neregula cu mine se mai atenuase in urma raspunsurilor lor. Am aflat, incet-incet, ca si altii cu experienta vasta au primit refuzuri si au avut esecuri in gasirea unui job potrivit. Este, insa, un subiect tabu, pe care cei mai multi profesionisti adulti il ascund. La urma urmei, inseamna expunere, vulnerabilitate si curajul de a vorbi despre esecuri si despre puterea de a trece peste ele. Pe care, oamenii mari, cu precadere romanii, nu le prea au.

Am gasit si caut in continuare exceptiile. Oameni carora le place ceea ce fac si-o fac bine. De ani buni. Care au o poveste de spus despre cariera lor si care nu e presarata doar cu flori.

Asa am inceput un proiect prin care mi-am propus sa descopar povestea parcursului profesional al unor profesionisti cu experienta. Cum nu am vrut sa pastrez doar pentru mine, dau mai departe interviurile cu scopul de a ajuta si alti cautatori de drumuri. Despre cum si-au gasit unii profesionisti primul job care a contribuit la construirea carierei, despre alegeri, despre cum a fost parcursul profesional, despre refuzuri, obstacole, esecuri si lectiile invatate pe drum.

Primul interviu va fi postat in urmatoarea ora la categoria ” Interviuri”. Este povestea un trainer roman care lucreaza la o companie in Olanda, avand o experienta de peste 5 ani in domeniu si peste 2700 de ore de training livrate. Aveti idee despre cine e vorba?

 

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Interviu cu Mihaela Feodorof | Roxana Dragus 17/04/2013 at 09:01

    […] Aici am scris motivatia proiectului. […]

  • Reply Interviu cu Gabriela Tokacs | Roxana Dragus 26/04/2013 at 08:50

    […] Gabriela Tokacs este Manager de program la Asociația Erudio, construind programe de dezvoltare pentru liderii din companii și se pregătește de mulți ani în psihoterapie psihanalitică. Este, înaintea oricărei funcții, un om cald, deschis și sincer, dispus să împărtășească din experiențele ei și să ajute oamenii să crească. Povestea interviurilor a inceput așa. […]

  • Leave a Reply