Cum este educatia suedeza?

by | Apr 4, 2011 | Erasmus în Suedia, Română | 2 comments

Ce mi-am dorit sa scriu prietenilor inca din primele zile in Suedia a fost legat de educatia suedeza. Si adesea am purtat in minte texte care ar putea descrie asta cel mai bine. Acum, dupa 2 luni si jumatate, imi permit sa imi dau cu parerea despre un subiect greu si mult-discutat in Romania.

Cum sunt suedezii?

Nu as putea sa vorbesc despre educatie, daca nu povestesc mai intai despre cum sunt cei care au facut educatia sa se intample. Suedezii sunt oameni echilibrati si fericiti, iar fericirea trebuie definita in cazul lor, ca o stare de bine, bucurie si pace. Se poate observa asta cand ies din casa, cand se plimba, cand alearga sau cand conduc. Nu am ales intamplator sa exemplific prin actiuni mici, ele vorbesc mai bine decat faptele marete. Despre suedezi, merita amintit faptul ca le pasa. Primul moment in care am realizat acest lucru a fost in interactiunea cu coordonatorul Erasmus de aici, careia i-am cerut ajutorul. Daca v-as spune ca a stat de vorba jumatate de ora cu mine in loc sa ia pranzul, m-ati crede? Iar atitudinea ei: “Sigur ca da, nu este nicio problema. Imediat ma uit.” Iar la final: “Te rog, scrie-mi daca s-a rezolvat problema.” Daca ati locui in Falun, ati intalni in fiecare zi pe drumul spre facultate oameni necunscuti zambitori, care saluta si raspund la saluturi.

Si totusi, cum arata educatia construita de acesti oameni?

La fel ca trainingurile grozave la care am participat, doar ca mai lungi si cu teme! Pentru cei care au avut norocul sa participe la astfel de traininguri, va rog sa va amintiti cum erau si cum va simteati. Pentru ceilalti, voi incerca sa schitez atmosfera: comunicare multa si buna, diversitatea oamenilor, informatii actualizate si comparate si modalitati diverse de insusire a lor.

In Suedia, profesorii incurajeaza foarte tare studentii sa comunice, sa isi exprime parerile vis-a-vis de problema ridicata. In 1995, specialistii suedezi in educatie isi propuneau sa dezvolte spiritul critic al studentilor(Studies on Youth and Schooling in Sweden) si cred ca au reusit. Paleta de cursuri oferita studentilor este bogata si colorata. Doar pentru engleza sunt 37 de materii, dar studentii sunt liberi sa isi aleaga materii si din alte domenii. Pentru a exemplifica ce inseamna “colorat” pentru mine, notez cateva cursuri de engleza: English for Specific Purposes: Oral Communication and Culture; English Language Learning and Teaching, English for Academic Purposes: Written Proficiency; Interpreting Films in English.

Un cuvant definitoriu pentru educatia suedeza este: transparenta. Pe site-ul universitatii Dalarna este creat un sistem de interactiune, care are ca scop postarea temelor, trimiterea tuturor informatiilor de la cursuri, si totodata incurajeaza comunicare prin emailuri. La inceputul stagiului, profesorii au prezentat studentilor internationali cursurile si nu a omis niciunul sa isi scrie adresa de mail pentru contact. Daca sunteti interesati de resurse despre literatura americana si nu sunteti student la o universitate suedeza, nicio problema- puteti afla pe site-ul universitatii, in categoria Fronter.

Relatia profesor-student este una bazata pe egalitate. Desi nu am varsta si cunostintele profesoarei de literatura, ea imi cere sa ii spun “Katherina”. Ce m-a frapat in primele zile pe holurile universitatii a fost sa intalnesc profesori cu chipuri senine, care nu de putine ori, zambeau studentilor. Primesc dupa unele cursuri o stare de incredere tocmai prin faptul ca ei sunt exemplele pe care am nevoie sa le vad. Sunt extrem de buni in ceea ce fac; poate pentru ca pun pasiune, incredere, entuziasm si pentru ca se adapteaza usor la schimbari si situatii neprevazute. Ori poate pentru ca constientizeaza ca sunt acolo pentru altii, iar rolul lor e mai presus de propriul sine. Am purtat discutii individuale cu fiecare profesor de curs si fiecare a avut timp si energie pozitiva sa imi raspunda intrebarilor sau propunerilor. Am trimis zeci de mailuri si cel mai adesea am primit raspunsul in 2-3 ore.

Cred ca ce face diferenta intre educatia suedeza si cea romaneasca este de perspectiva. Ei cred ca sunt acolo pentru studenti, iar noi credem ca suntem pentru control. Multe alte lucruri ar mai fi de povestit despre educatia suedeza, aceasta este doar prima parte.

You May Also Like…

Interviu cu Gabriela Tokacs

Cât îmi plac oamenii autentici și sinceri! Sunt rari - atât de rari încât, atunci când îi întâlnești, te minunezi de existența lor! Așa am simțit-o pe Gabi în conversațiile noastre. După ce i-am ascultat povestea într-o ceainărie frumoasă din centrul Bucureștiului, am...

2 Comments

  1. Floriana Boldojar

    Ma bucura ca ai povestit despre educatia suedeza. Frumos sistem creat de oameni cu vise mari, pasiune, entuziasm si dorinta de a-i ajuta pe ceilalti.
    Dar ceea ce ma bucura si mai mult este ca descopar din ce in ce mai multi astfel de oameni in jurul meu si in Romania. Chiar cred ca, alaturi de ei, putem construi si aici un sistem educational sanatos si frumos 🙂

    Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hey there, I´m Olivia Pro

This is my little corner of the internet where I share all things about healthy living. I believe in sharing really simple, effective advice to help you improve your health & reach your goals. Combining my certification & experience, I want to help you develop a plan to reach your goals.

CATEGORIES

GRAB MY FREE NUTRITION GUIDE

Halvah sesame snaps dragée. Marshmallow marshmallow tiramisu pastry icing tart. Chocolate cake pie candy gingerbread oat cake jujubes.