Tocmai ce am terminat de cititRaportul Anual al Universităţilor din Suedia pe 2010 , unde este prezentat sistemul de învăţământ superior cu toate aspectele necesare. Simplu şi clar.
Am căutat să citesc acelaşi lucru pe edu.ro, aracis.ro sau cnfis.ro . În zadar. Am dat, insă de altceva care ar fi putut să îmi răspundă la întrebări. Legea Educaţiei Naţionale. Cred că această este redactată în aşa măsură încât să nu fie citită de nimeni. Am zărit o invazie de cuvinte pe o singură pagină, fără spaţiu între ele, seci, dificile, care lasă loc de interpretări sau altele precum: “ordonanţă de urgenţă, hotărâre, regulament, metodologie”, care mă fac să-mi închipui că în spatele lor sunt nişte concluzii înfiorătoare.
“Beneficiarii educatiei”. Aşa aleg cei care au scris acest act să îi numească pe studenţi. Din toată paleta de cuvinte pe care limba română ne-o oferă, cel mai potrivit pentru acest context este “beneficiar.” Am vrut să redau exact o frază din lege, însă se pare că nu este permis să copiez nimic. Să fie oare firesc? Desigur că sunt conştientă de limbajul legislativ pe care îl cer astfel de documente, dar mai ştiu că tot ele sunt menite să fie citite şi înţelese de public, un public în mare parte tânăr, deloc familiar cu acest limbaj, unul care ar trebui să se regăsească în aceste afirmaţii.
Priviţi diferenţa de abordare a reprezentantilor români şi a celor suedezi între a transmite o informaţie legislativă. Va las pe voi să observaţi ce spune conţinutul şi mai ales, CUM este transmis.
Site-uri româneşti despre educaţie:
Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior
Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului
Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior
Site-uri suedeze despre educaţie ( in limba engleza):
Swedish National Agency for Higher Education
Aşa mi-a fost încercarea de a afla cum arată raportul anual al învăţământului românesc superior sau măcar informaţii generale despre sistemul de educaţie românesc, văzute din punctul de vedere al Ministerului Educaţiei.
Să perseverăm, zic.
*public familiarizat.
E o problema (cea a legislatiei) ale carei cauze sau solutii sunt prea departe pentru unii dintre noi. Ne e greu sa ne gandim la ele macar.
Spor! 🙂