Comunicare si educaţie la nivel înalt.

by | Mar 2, 2011 | Erasmus în Suedia, Română | 2 comments

Tocmai ce am terminat de cititRaportul Anual al Universităţilor din Suedia pe 2010 , unde este prezentat sistemul de învăţământ superior cu toate aspectele necesare. Simplu şi clar.

Am căutat să citesc acelaşi lucru pe edu.ro, aracis.ro sau cnfis.ro . În zadar. Am dat, insă de altceva care ar fi putut să îmi răspundă la întrebări. Legea Educaţiei Naţionale. Cred că această este redactată în aşa măsură încât să nu fie citită de nimeni. Am zărit o invazie de cuvinte pe o singură pagină, fără spaţiu între ele, seci, dificile, care lasă loc de interpretări sau altele precum: “ordonanţă de urgenţă, hotărâre, regulament, metodologie”, care mă fac să-mi închipui că în spatele lor sunt nişte concluzii înfiorătoare.

“Beneficiarii educatiei”. Aşa aleg cei care au scris acest act să îi numească pe studenţi. Din toată paleta de cuvinte pe care limba română ne-o oferă, cel mai potrivit pentru acest context este  “beneficiar.” Am vrut să redau exact o frază din lege, însă se pare că nu este permis să copiez nimic. Să fie oare firesc? Desigur că sunt conştientă de limbajul legislativ pe care îl cer astfel de documente, dar mai ştiu că tot ele sunt menite să fie citite şi înţelese de public, un public în mare parte tânăr, deloc familiar cu acest limbaj, unul care ar trebui să se regăsească în aceste afirmaţii.

Priviţi diferenţa de abordare a reprezentantilor români şi a celor suedezi între a transmite o informaţie legislativă. Va las pe voi să observaţi  ce spune conţinutul şi mai ales, CUM este transmis.

Site-uri româneşti despre educaţie:

Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului

Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior

Site-uri suedeze despre educaţie ( in limba engleza):

Swedish National Agency for Higher Education

Government Offices of Sweden

Sweden’s official website

Aşa mi-a fost încercarea de a afla cum arată raportul anual al învăţământului românesc superior sau măcar informaţii generale despre sistemul de educaţie românesc, văzute din punctul de vedere al Ministerului Educaţiei.

Să perseverăm, zic.

You May Also Like…

Interviu cu Gabriela Tokacs

Cât îmi plac oamenii autentici și sinceri! Sunt rari - atât de rari încât, atunci când îi întâlnești, te minunezi de existența lor! Așa am simțit-o pe Gabi în conversațiile noastre. După ce i-am ascultat povestea într-o ceainărie frumoasă din centrul Bucureștiului, am...

2 Comments

  1. i

    *public familiarizat.

    E o problema (cea a legislatiei) ale carei cauze sau solutii sunt prea departe pentru unii dintre noi. Ne e greu sa ne gandim la ele macar.

    Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hey there, I´m Olivia Pro

This is my little corner of the internet where I share all things about healthy living. I believe in sharing really simple, effective advice to help you improve your health & reach your goals. Combining my certification & experience, I want to help you develop a plan to reach your goals.

CATEGORIES

GRAB MY FREE NUTRITION GUIDE

Halvah sesame snaps dragée. Marshmallow marshmallow tiramisu pastry icing tart. Chocolate cake pie candy gingerbread oat cake jujubes.